Jul
25
2010

10 dollar för en dator

I aftonbladet kan man idag läsa om en ipadkopia som Indien har jobbat fram. Den kommer för närvarande att kosta ca 35 dollar men man räknar med attt få ner pristet till ca 10 dollar. Min kommentar till detta är att det är fantastiskt! Att indien satsar på sitt folk och utvecklingen är otroligt imponerande. De är definitivt på uppgång när det gäller IT och om de fortsätter i den här takten kommer de snart att vara långt framför oss europeer. Det gäller med andra ord att ligga i ordentligt om man ska hänga med i utvecklingen. Samtidigt undrar man ju hur man kan motivera att köpa en ipad eller någon annan läsplatta för 4000 kr när man alltså kan tillverka en för mindre än 100 kr… Självklart är den säkert subventionerad men ändå förs tankarna till vilka marginaler som finns.

Related Posts

About the Author:

1 Comment + Add Comment

  • Jag tycker som du att det är bra att länder som Indien och Kina m.fl., som tidigare betraktades att vara efter oss i “I världen” nu sticker upp och visar sin globala styrka.

    Det jag inte är så glad över är dock att det troligtvis inte är så bra arbetsförhållanden för de kinesiska och indiska arbetarna. Jag såk ett program herromdan som tog upp ämnet arbetarnas villkor i den indiska klädindustrin och det som visades var inte roligt att se. fackföreningar förbjöds, arbetare förbjöds att tala med filmteamet och lönerna var usla (förmodligen därför en ipad liknande vara kan kosta enbart 10 dollar). Jag har även sett på nyheterna om kinesiska arbetare som tar självmord en efter en i kinesiska fabriker.

    Jag förstår i och för sig dilemmat som skulle uppstå om man skulle bojkotta dessa varor. länderna skulle stanna i utvecklingen och arbetarna skulle knappast få det bättre, så vad göra? Ska man köpa den tokbilliga datorn?

    Besök min hemsida på http://designbank.se.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.