Länkning på nätet « Webbdesign och SEO – BlueMonkey Productions
Jul
2
2010

Länkning på nätet

Frågan om huruvida man får länka till andra sidor har diskuterats länga och mycket. Eftersom en webbplats synlighet är viktig kan jag först nämna att länkar till webbplatsen är av stor vikt. En webbplats har i de allra flesta fallen en funktion som reklampelare eller publik information. Därför borde det ju ligga i webbplatsens ägares intresse att han/hon får mycket länkar till sin webbplats för att öka sin synlighet på nätet. De sökmotorer som finns idag så som Google, Yahoo och Bing med flera bygger sin så kallade rating alltså i vilken ordning webbplatserna visas baserat på ett sökord på antalet länkar som kommer in till sidan alltså hur populär sidan är baserat på antalet länkningar till sidan. Detta borde ytterligare stärka intresset att få många länkar till sin egen webbplats.

Nu till diskussionen om man får länka till en hemsidas huvudsida eller undersida hur som helst. Det finns här många olika synsätt och svar på frågan och än har ingen direkt lag tagits fram för att reglera detta. Däremot finns en hel del rättsfall där domstolen har fastslagit att det inte är något brott att länka till en webbplats. Om webbsidan inte med tekniska medel försöker att förhindra att länkning sker är det alltså okej att länka hur som helst till en annan webbsida både huvudsida och undersida. Rätten har alltså inte bara fastslagit att det är ok att länka till en webbplats utan även att alla sidor som inte skyddas likställs när det gäller länkning. Om detta inte var ok skulle till exempel sökmotorerna få stora problem eftersom de länkar till miljontals siter världen över och crawlar innehållet på dessa dagligen.

För att ta upp en länkning som däremot inte är tillåten kan nämnas så kallad frame länkning. Alltså där man visar innehållet från en annan webbplats på sin egen hemsida genom en frame. Då detta kan komma att se ut som att innehållet ligger på din site bryter detta alltså mot copyright lagar.

För att kort summera kan vi alltså konstatera att det är tillåtet att länka både till en startsida och en undersida på en webbplats så länge inte webbplatsens ägare har skyddat innehållet. Man får inte från sin sida ha en frame med en annan webbsidas innehåll och på så sätt länka eftersom det då bryter på copyright lagar. En länk ska alltså öppnas i ett nytt fönster eller ”ta över nuvarande fönstret” så att det är tydligt att detta alltså är en annan webbsida.

Diskussioner och rättsfall har även dykt upp om huruvida man får länka till sidor med olagligt innehåll. I sverige har domstol utalat sig att det inte var ett brott att länka till en sida med olagliga mp3 filer. Detta blir dock en annan intressant diskussion.

Related Posts

About the Author:

3 Comments + Add Comment

 • Jag tycker att slutet på din artikel tog upp en intressant fråga. Ska det vara tillåtet att länka till en sida med olagligt innehåll. På rak arm så skulle jag säga att det ska absolut vara lagligt, men när jag börjar fundera mer på det så kommer tankar upp som om någon länkar till en sida med barnporr så hjälper han/hon att sprida detta och det känns ju absolut som att det ska vara olagligt.

  Besök min hemsida på http://designbank.se.

  • Håller helt med om att det är otroligt svårt att avgöra och det finns en svår problematik i var och hur man ska få länka.

   • Själva idén bakom Internet är ju att det ska vara globalt utan gränser, men som sagt…

    Grejjen är ju också det att om t.ex. jag skulle länka till en barnporrsida för att hänga ut den som hemsk, avskyvärd och allt dåligt den är, så gör jag ju bara ägaren till siten en tjänst. Han får ju en satans inlänk.

    Besök min hemsida på http://designbank.se.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.