Jul
16
2010

Tryckfrihet i alla lägen?

Den senaste tidens uppmärksamhet kring Sven Otto Littorin har väckt mycket olika åsikter kring yttrandefrihet och pressens rätt att kränka personers integritet.

Vad är egentligen personlig integritet och när är man skyddad – eller är man aldrig skyddad?

Idag kan man läsa i DN om att Aftonbladet riskerar att åtalas för att ha uttalats sig om att Littorin skulle ha köpt sex utan att ha skälig grund för det ”Aftonbladet löper stor risk att fällas i rättegång”.

Huruvida Littorin har köpt sex kan vi inte veta men vi kan åtminstone veta att eftersom han inte är dömd för det så borde inte kvällstidningarna gotta sig i vaga uttalanden om detta. Det är heller inte första gången som detta händer och garanterat inte sista.

Jag har tidigare berört ämnen som handlar om tryckfrihet och yttrandefrihet på nätet och tänker därför i några inlägg framåt försöka klargöra vad som egentligen gäller. Får man publicera vad som helst, tycka vad som helst och får journalister ta tips från okända och skapa nyheter som faktiskt skadar personer. Är det verkligen nyheter eller almännytta om någon köper sex eller inte?

About the Author:

1 Comment + Add Comment

  • Håller absolut med dig här. Aftonbladet ska INTE hänga ut en person på det här sättet innan man vet om han är skyldig. Men det är ju vad såna här blaskor gör om och om igen.

    Besök min hemsida på http://designbank.se.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.